2010/09/25

CSOPAK ELŐTT A MEZŐNY ELEJE

03:40
A 8 MÉTERESEK KÖZÜL A  FAHAJÓ, A DÉLI SZÉL és versenyen kívül a HUN-17- es KATAMARÁN HAJÓZOTT EL AZ UTÓBBI PERCEKBEN - a képernyőn a Kereded Klub vonalában szinte köszönő távolságban.
A kikötőmólón  állva, az árbocfények csöndes suhanása közben  beleborzongva realizáljuk, tegnap dél óta vitorláznak, igazítanak, reffelnek, sodornak, felhúznak, kitekernek, a harmatos éjszakában senki nem kínál kávét, de nem is kérnének, mert ők most vitorláznak.

Nem a szponzornak, nem a főnöknek, hanem önmaguknak, egymásnak és egymás ellen, csakúgy virtusból-szenvedéllyel, ahogy a pozíciók diktálják a versenyszabály szerint. Nem csalnak, nem sáfárkodnak, a kiírásnak tekintélye van, a szabályoknak megfelelve mérettetik  meg a hajós. Nem lehet a Nagydíjat kilóra megvenni. Végig kell csinálni. Aki már megtette, tudja miért és azt is tudják már páran, miért nem vállalnak többet. Van aki versenyben már nem,. de versenyen kívül azért mégiscsak köztük van, mert közéjük tartozik, ha fáj, ha nem, ha álmos, ha kimerült, ha az utolsó km-en akárhányszor megfogadta is , hogy soha többet!
Versenyen kívül hajthatatlanul itt vitorláznak a katamaránok, a  10 méteresek és hobbiból, tiszteletteljes távolságtartással  egy-két, a mezőnyben  ismeretlen vitorlázó, aki még csak nem is a hírnévre hajt.

Volt már a TBS Nagydíj 34 órás is és 10,5 órás menet is.
Mennyi lesz az idei? Csaknem 16 órája vannak úton.
Előttük még Almádi és Aliga -a kötelező bóják, többüknek még feladat a "Cső" és talán az önmaguk ostora és a soha ki nem számítható időjárás és a Balaton!